Mezunumuz Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı, Kanada’nın Toronto şehrinde bulunan Vector Enstitüsü’ne yeni seçilen öğretim üyeleri arasında yer aldı. IEEE Technical Committee on Green Communications and Computing’den (TCGCC) 2020 yılında “Distinguished Service Award” ödülü alan mezunumuz dünyanın önde gelen araştırmacılarıyla birlikte çalışacak.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Vector Enstitüsü, Toronto’da yapay zeka konusunda devlet desteğiyle kurulan, büyük bir Ar-Ge bütçesine sahip bir enstitü olarak biliniyor. Bilgisayar bilimlerinde Nobel Ödülü olarak kabul edilen Turing Ödülü’nün 2018 yılındaki sahibi Geoffrey Hinton’un Baş Bilimsel Danışmanı (Chief Scientific Advisor) olduğu enstitüye atanan araştırmacılar derin öğrenme, makine öğrenimi ve yapay zekâ alanında çalışmalar yürütüyor. Araştırmacılar, bugüne kadarki araştırma katkılarının gücüne ve ilgi alanlarının Vector Enstitüsü’nün vizyonu, misyonu ve araştırma güçleriyle uyumuna göre değerlendirilerek seçiliyor.

Vector Enstitüsü öğretim üyeleri, yerel yapay zeka topluluğu içinde bilgi üretme, araştırma, geliştirme ve çeşitlendirme konusunda önemli bir rol oynuyor ve ilgi alanlarının uyumlu olduğu endüstriyle çalışıyor. Araştırmacılar, ağ etkinlikleri, atölye çalışmaları, yaz okulları ve seminerler dahil olmak üzere ilgili konularda etkinliklere ev sahipliği yapma ve Vector programlamasına katılma fırsatlarına sahip oluyorlar.

Yeni fakülte üyeleri arasında St. Michael’s Hospital, University Health Network, Krembil Center for Neuroinformatics ve Ontario Institute for Cancer Research and Queens, McMaster, York Ottawa ve Toronto Üniversiteleri de dahil olmak üzere eyalet genelindeki kurumlardan önemli isimler yer alıyor.

Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı, yapay zekâ destekli 5G ve 6G teknolojileri üzerine yoğunlaşıyor.

2000 yılında Kanada Hükümeti’nin oluşturduğu kalıcı araştırma programıyla ülke genelinde araştırma yapan ve eğitim veren kurumlardan seçtiği 2.285 araştırma profesörü arasına girmeye layık görülen mezunumuz Dr. Melike Erol Kantarcı; kablosuz ağlar, 5G kablosuz haberleşme ve ağları, akıllı şebeke ve elektrikli araçlar, siber güvenlik, kablosuz sensör ağları, kablosuz enerji aktarımı ve sualtı sensör ağları alanlarında çalışmalar yürütüyor. Erol-Kantarcı, bilim ve teknoloji dünyasında kablosuz sistemlerde kaynak tahsisi, minimum gecikme ve ağların kendi kendine optimizasyonu ile çok yüksek hacimli veri işleme üzerine en son çalışmaları sayesinde, otonom araçların, akıllı şebeke teknolojisinin, kablosuz güçle çalışan sistemlerin ve sağlık hizmetleri için ağların geliştirilmesine katkıda bulunacak. Ayrıca kablosuz ağları da bir üst seviyeye taşımak için 6G teknolojisinin algoritmalarını tasarlıyor. Ottawa Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Melike Erol-Kantarcı, aynı zamanda Ağa Bağlı Sistemler ve Haberleşme Araştırmaları Laboratuvarı’nın (NETCORE) direktörlüğünü üstleniyor.

Detaylı bilgi için: https://vectorinstitute.ai/2020/12/22/vector-welcomes-2020-cohort-of-faculty-affiliates/

Doç. Dr. Melike Erol-Kantarcı hakkında

Doç. Dr. Melike Erol-Kantarcı, 2001 yılında İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği lisansını tamamladıktan sonra yine aynı sene yüksek lisans eğitimine başladı. 2009 yılında İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Oktuğ’un danışmanlığında doktora derecesini alan Erol-Kantarcı, Ottawa Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Yaptığı bilimsel yayınlarla 5.000’in üzerinde atıf alan Erol-Kantarcı’nın Google Scholar h-indeksi 38’dir. Mezunumuz N2Women tarafından 2019 yılında Ağ ve Haberleşme Yıldızları arasında da yer almıştır. Mezunumuz, 2019 yılında “Canada Research Chair in AI-enabled Next-Generation Wireless Networks” (Yapay Zekâ Destekli Yeni Nesil Telsiz Ağlar Kanada Araştırma Kürsüsü Başkanı) olmuştur.