David J. Hunter'ın "Essential of Discrete Mathematics" başlıklı kitabı, öğretim üyemiz Doç. Dr. Tolga Ovatman tarafından Türkçeye çevirilerek Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır. 

Türkçeye kazandırdığı bu eserden dolayı öğretim üyemizi kutluyoruz.


Kitap Hakkında:

ayrik_matematik_ceviri_tolga_ovatman__mart2022Bu kitap, bilgisayar bilimleri ve matematik merkezli disiplinler için öncelikli olmak üzere birçok farklı disiplinden öğrencinin ilgisini çekebilecek, bir dönemlik bir ayrık matematik dersinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Kitapta sunulan içerik beş ayrı düşünsel ana çatı altında sunulmuştur: mantığa dayalı, ilişkisel, özyineli, nicel ve analitik düşünme. Bu tür bir organizasyon ile matematiksel olarak çok yönlü bir içeriğin düzenli bir biçimde inşa edildiği bir sunum ortaya konulmaktadır. Çizge kavramı kitapta erkenden tanıtılıp, kitaptaki örnekler sıklıkla çizgelerle ilişkilendirilerek daha zengin bir uygulama içeriği sunulmuştur. Kitabın sonlarına doğru algoritma kavramı sunularak öğrencilerin kitap boyunca edindiği yetenek ve deneyimle bilinen algoritmaları derinlemesine incelemeleri sağlanmıştır. Son bölümde, biyoloji, sosyoloji, dilbilim, ekonomi ve müzik gibi farklı alanlara yönelik vaka çalışmalarına yer verilerek çok disiplinli çalışma yaklaşımına odaklanılmıştır.

Bu baskıya özgü yeni özellikler:
• İrdeleme problemleri her bölümün başında, bölüm içeriğine yönelik tanıtım ve motivasyon sağlayan sorulardan oluşmaktadır.
• Çizge kuramına yönelik yeni içerikler sunulmaktadır.
• Bilgisayar bilimleri öğrencileri ile konuya ilgi duyan ve programlama tecrübesi olmayan diğer disiplinlerden öğrenciler için algoritmalara ilişkin içerik sunulmaktadır.
• Matematiksel mantık ve ispat yöntemleri daha özenli sunulmuştur.
• Öğretmenlere yönelik içerikte çözüm el kitabı, PowerPoint biçiminde sunumlar ve ek irdeleme problemleri sunulmuştur.
• Genişletilen ve geliştirilen WebAssign çevrim içi ödev ve notlama sistemi, öğretmenlerin ve öğrencilerin erişimine sunulmuştur.

Kaynak: Nobel Akademik Yayıncılık